ZAMÓW TELEFONICZNIE +48 536 231 764 (Poniedziałek - Piątek: 10:00 - 15:00)
Antyoksydanty
Antyoksydanty – eliksir młodości Antyoksydanty albo przeciwutleniacze to grupa związków chemicznych, charakteryzujących się niezwykłym wpływem na organizm człowieka. Pomagają nam one cieszyć się dobrym zdrowiem i młodzieńczą witalnością dzięki mocy zwalczania wolnych rodników. Te niezwykle cenne substancje znajdziemy w warzywach i owocach, a także aptecznych preparatach witaminowych. Badania naukowe dowodzą, że antyoksydacyjne substancje mogą uchronić nas przed wieloma nieprzyjemnymi chorobami.
Witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych
Za przeciwutleniacze uznaje się niektóre witaminy i minerały. Wśród naturalnych antyoksydantów prym wiodą witamina A, E i C. Przyjrzyjmy się więc, w jaki sposób te witaminy mogą hamować działanie wolnych rodników i tym samym chronić nasze zdrowie i sprawdźmy w jakim pożywieniu szukać antyoksydantów:
- Witamina C – od lat znana i lubiana za wspieranie układu odpornościowego, szczególnie w okresach wzmożonych infekcji wirusowych i bakteryjnych. Wspomaga także pracę układu kostnego i nerwowego. Naturalnie występuje w owocach cytrusowych, kiszonej kapuście i ogórkach, natce pietruszki. Możemy także ją suplementować, ale uwaga, wyłącznie najwyższej jakości, na przykład od Ostrovit;
- Witaminy A i E to najsilniejszy duet antyoksydacyjny. Ich źródłem, obok warzyw i owoców, jest mleko, orzechy czy oleje roślinne. Witamina E bywa ponadto nazywana witaminą młodości i często jest dodawana do kosmetyków do cery dojrzałej.
Inne antyoksydanty
Ale witaminy to niejedyne antyoksydanty. W pożywieniu, jak i suplementach diety warto poszukiwać także innych przeciwutleniaczy, takich jak:
- Koenzym Q10 – znajdziemy go wśród aptecznych suplementów, na przykład od Aura Herbals. Co ciekawe, ta substancja znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała. Nic więc dziwnego, że ma wpływ na funkcjonowanie skóry, pracę układu krążenia, stan naszych nerwów czy przemianę materii;
- Cynk – należy do niezwykle ważnych mikroelementów. W kuchni znajdziemy go w razowym pieczywie, warzywach strączkowych, ziarnach słonecznika i dyni a także kaszy gryczanej. Warto wspomagać się preparatami uzupełniającymi z cynkiem, które zawierają najwyższe dopuszczalne stężenie i są łatwo przyswajalne, takie jak suplementy diety firmy MyVita.
- Flawonoidy – to kolejne antyoksydanty. Chronią one organizm przed nowotworami, dlatego naprawdę warto poszukiwać ich w jedzeniu i suplementować w postaci tabletek. Znajdują się w pomidorach, soi, brokułach i, co zapewne ucieszy wielu, w herbacie i czerwonym winie.