ZAMÓW TELEFONICZNIE +48 536 231 764 (Poniedziałek - Piątek: 10:00 - 15:00)
Omega 3 + 2000 IU D3 90 kapsułek
EssenseySuplement diety ESSENSEY OMEGA 3 + D3 zawiera witaminę D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
Essensey Omega 3 + 2000 IU D3 90 kapsułek
Suplement diety ESSENSEY OMEGA 3 + D3 zawiera witaminę D, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.
- suplement diety 1000 mg oleju z ryb oceanicznych w porcji dziennej
- zawiera 2000 IU witaminy D3 w porcji dziennej
- Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.
Suplement diety ESSENSEY zawiera składniki aktywne, które przyjmowane regularnie:
- Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
- Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/ wykorzystywaniu wapnia i fosforu
Skład
Omega 3 + 2000 IU D3 w 90 kapsułkach | |
Porcja: | 1 kaps. |
Ilość porcji w opakowaniu: | 90 |
Opakowanie: | 90 kaps. |
Masa netto: | 123.50 g |
Wartość odżywcza / Informacja żywieniowa | ||
na 1 kaps. | % RWS* | |
- Olej rybi | 1000 mg | - |
- w tym EPA | 180 mg | - |
- w tym DHA | 120 mg | - |
Witamina D | 50 µg / 2000 IU | 1000% |
Składniki: 73 % olej rybi [18 % EPA (kwasu eikozapentaenowego), 12 % DHA (kwasu dokozaheksaenowego)], otoczka kapsułki [żelatyna, substancja wiążąca (glicerol)], cholekalcyferol (witamina D3).
Produkt może zawierać mleko, soję, zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki ziemne i orzechy.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm człowieka nie ma możliwości syntezy NNKT, dlatego muszą być one dostarczane wraz z dietą. W żywności znajdują się głównie w tłuszczu pochodzącym z ryb, chociaż obecne są także w algach. Za najważniejsze kwasy tłuszczowe omega-3 uznawane są kwasy EPA i DHA.
Kwasy tłuszczowe EPA i DHA
Kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje przy spożywaniu 250 mg EPA i DHA dziennie. Kwasy te zaliczane są do kwasów tłuszczowych omega-3. EPA i DHA powinny być dostarczane do organizmu wraz ze zbilansowaną dietą. Kwasy tłuszczowe omega-3 dostępne są również w formie suplementów diety.
Witamina D3
Witamina D zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Istnieją dwie formy witaminy D: D2 i D3. Witamina D2 występuje w roślinach i grzybach, natomiast witamina D3 jest wytwarzana w organizmach zwierzęcych. Pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji. Witamina D wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga utrzymać zdrowe kości i zęby oraz wspiera prawidłowe wchłanianie i wykorzystywanie wapnia i fosforu.
Bibliografia:
1. Rozporządzenie Komisji (UE) Nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
2. Materac, Ewa, Zbigniew Marczyński, and Kazimiera Henryka Bodek. "Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka." Bromat Chem Toksykol 46.2 (2013): 225-233.
3. Nowak Z.J.: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w siatkówce i praktyce medycznej – blaski i cienie. Magazyn Lekarza Okulisty 2009; 3(4): 208-220
4. Napiórkowska, Luiza, and Edward Franek. "Rola oznaczania witaminy D w praktyce klinicznej." Choroby Serca i Naczyń 6.4 (2009): 203-210.
Oceń Komentarze (0)