Lecytyna 60 kap.

Lecytyna 60 kap.

UNS

Lecytyna korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Bierze udział w procesach przemiany materii, chroni błonę śluzową żołądka i jelit, wspomaga trawienie tłuszczów i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit.

35,00 zł
Brutto

 

Lecytyna, właściwości i zastosowanie

Lecytyna  najczęściej otrzymywana jest z soi. Jest mieszaniną fosfolipidów, które to są związkami tłuszczowymi, występującymi w każdej komórce ciała, ponieważ buduje błony komórkowe. Głownie jest to fosfatydylocholina, ale również triglicerydy, sterole roślinne, kwasy tłuszczowe i glikolipidy. Do  zadań lecytyny należy wiele kluczowych funkcji w organizmie, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pokarmowego, krążenia i odpornościowego. Największe ilości lecytyny występują w mózgu, wątrobie, szpiku kostnym i tkance nerwowej. Ma zastosowanie w dietetyce, medycynie i przemyśle spożywczym, w którym używana jest jako substancja emulgująca oraz przeciwutleniacz. Często jest składnikiem wyrobów cukierniczych, margaryny, śmietany i innych produktów.

Lecytyna na pamięć i koncentrację

Do najbardziej znanych działań lecytyny, należy jej korzystny wpływ na układ nerwowy. Dzieje się tak, ponieważ lecytyna jest źródłem choliny, która zwiększa syntezę neurotransmitera, jakim jest acetylocholina uczestnicząca w przekazywaniu impulsów nerwowych pomiędzy neuronami. Lecytyna wpływa na pobudzenie układu nerwowego, wspomaga zdolność koncentracji, procesy zapamiętywania, ułatwia uczenie się i pomaga lepiej radzić sobie ze stresem. Jej stosowanie wspiera te funkcje również w przypadku osób z demencją starczą, chorobą Alzheimera, stwardnieniem rozsianym i innymi chorobami układu nerwowego, hamuje także rozwój depresji. Obecny w lecytynie inozytol poprawia sprawność umysłową i stabilizuje nastrój. Poprawia stan psychiczny osób, u których występują zaburzenia maniakalno-depresyjne w przebiegu choroby afektywno-dwubiegunowej. Jej suplementacja polecana jest osobom intensywnie pracującym umysłowo, uczącym się i starszym oraz narażonym na stres.

Lecytyna a zdrowie

Lecytyna korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Bierze udział w procesach przemiany materii, chroni błonę śluzową żołądka i jelit, wspomaga trawienie tłuszczów i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit. Dzięki zawartości choliny i inozytolu zwiększa metabolizm tłuszczów, zapobiega stłuszczeniu i marskości wątroby. Lecytyna chroni wątrobę przed wpływem toksyn, leków czy też alkoholu, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Ma pozytywny wpływ na pracę układu krążenia, ponieważ zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, a zwiększa dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki temu ogranicza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Ponad to lecytyna zwiększa wydolność organizmu, opóźnia procesy starzenia organizmu i przyspiesza regenerację.

Źródła lecytyny

  • soja
  • żółtka jaj
  • wątroba
  • ziarna słonecznika
  • drożdże
  • zarodki pszenne
  • nierafinowany olej rzepakowy
  • awokado
  • orzechy
  • fasola
  • oliwki
  • zielone warzywa

Lecytyna, jak długo przyjmować

Żeby móc odczuć korzyści płynące ze stosowania lecytyny, należy ją przyjmować przez okres około 3-4 miesięcy.

Wartość odżywcza

Masa netto produktu: 120 g

Ilość porcji w opakowaniu: 60

Wielkość porcji: 1 kapsułka

Składniki aktywne Na porcje
Lecytyna  1325 mg

Składniki

Lecytyna sojowa (bogata w fosfatydylocholinę i fosfatydyloinozytol), otoczka kapsułki: żelatyna bydlęca, glicerol, sorbitol, oczyszczona woda.

Sposób użycia

Spożywać 1 porcję (1 kapsułkę) dziennie, popijając wodą

89 Przedmioty
Brak opini

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Oceń Komentarze (0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Product added to compare.

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka w celu zapewnienia jak najwyższej jakości obsługi. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.