Mushroom Coffee - Grzybowa Kawa -...
Mushroom Coffee - Grzybowa Kawa -...

Mushroom Coffee - Grzybowa Kawa - Chaga i Ashwagandha 330g

Solve Labs
  • Kawa arabica z Brazylii o jakości speciality
  • Aż 500 mg ekstraktu Chaga
  • Dodatek Ashwagandhy (500mg)
  • 30 porcji grzybowej kawy w opakowaniu
69,00 zł
Brutto

 

Grzybowa kawa z dodatkiem adaptogennej Ashwagandhy

Dzięki Mushroom Coffee chwila relaksu przy kawie może być jeszcze przyjemniejsza. Aromatyczna kawa z grzybem Chaga i Ashwagandhą.

Kawa z grzybami

Wizja dodatku grzybów do kawy nadal dla wielu osób jest zaskakująca, ale kto spróbuje, ten zostaje z nią na dłużej.

Przygotuj swoją Mushroom Coffee tak, jak lubisz. Wybierz ulubioną metodę parzenia. Ekspres ciśnieniowy, metody alternatywne, czy tradycyjna zalewajka – każdy wybór jest dobry. Jeśli lubisz, dodaj napoju roślinnego (polecamy mleko owsiane!) lub krowiego mleka tworząc wyjątkowe grzybowe latte.

Zalecana porcja dzienna:

Stosować 11 g kawy, zalane 200 ml wody o temperaturze 93 – 96 0C.

Napar przygotowany zgodnie z zaleceniami producenta spożywać raz dziennie. Można łączyć z ulubionymi dodatkami – napoje roślinne, mleko, cukier, przyprawy korzenne, miód. Napar można przygotować również w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych czy za pomocą metod alternatywnych.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest urozmaicony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia.

Nie spożywać z innymi produktami będącymi źródłem kofeiny lub innych składników o podobnym działaniu. Nie zaleca się stosowania kobietom w ciąży, karmiącym oraz osobom poniżej 18 roku życia. Nie stosować przy nadwrażliwości na składniki preparatu.

Składniki:

Mielone ziarna kawy Coffea Arabica L., Ekstrakt z owocników grzyba błyskoporka podkorowego (Inonotus obliguus (Ach. Ex Pers.) PiláDER 10:1, ekstrakt z korzenia witanii ospałej DER 4:1.

Poznaj składniki Mushroom coffee z Chagą i Ashwagandhą

Chaga (Błyskoporek podkorowy)

Grzyb Chaga to Błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus), który rośnie głównie na pniach brzozy. Ma specyficzny wygląd, który dobrze obrazuje jedna z jego potocznych nazw: guz brzozy. W istocie jego owocnik wygląda jak czarna narośl na pniu o nieregularnym kształcie. Tradycyjnie przygotowywany napary z ciętego owocnika Chagi, a obecnie często jej ekstrakty dodawane są do kawy i innych napojów.

Chaga z natury jest obfitym źródłem polisacharydów, wśród których najbardziej interesujące dla człowieka są beta-glukany działające immunomodulująco.[1] W badaniach przedklinicznych zauważano pozytywny wpływ suplementacji Chagi na poziom fizycznego i mentalnego zmęczenia.[2]

 W Mushroom Coffee użyto ekstraktu 10:1 owocników Chagi (500mg). Badania laboratoryjne pokazują, że ten ekstrakt zawiera aż 10% beta-glukanów.

[1] Akramiene D, Kondrotas A, Didziapetriene J, Kevelaitis E. Effects of beta-glucans on the immune system. Medicina (Kaunas). 2007;43(8):597-606. PMID: 17895634.

[2] Zhang CJ, Guo JY, Cheng H, Li L, Liu Y, Shi Y, Xu J, Yu HT. Spatial structure and anti-fatigue of polysaccharide from Inonotus obliquus. Int J Biol Macromol. 2020 May 15;151:855-860. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2020.02.147. Epub 2020 Feb 15. PMID: 32068062.

Ashwagandha (Witania ospała)

Witania ospała (Withania somnifera), znana jako Ashwagandha, to najpopularniejsze ziele Ajurwedy – indyjskiej tradycji leczniczej. W Ajurwedzie jest klasyfikowana jako rasayana (odmładzanie) i oczekuje się, że będzie promować zdrowie fizyczne i psychiczne, odmładzać ciało w osłabionych warunkach i sprzyjać długowieczności.[1]

Swoją ogromną popularność zawdzięcza głównie działaniu adaptogennemu, co oznacza, że ma wspomagać adaptację organizmu do warunków stresowych. Ashwagandha oraz jej wpływ na biochemię i zdrowie człowieka to przedmiot ogromnej liczby badań naukowych. Tematem badań są m.in. jej potencjalny wpływ na reakcje stresowe, immunologię, stres oksydacyjny i pracę układu nerwowego.

W Mushroom Coffee użyto ekstraktu 4:1 z korzenia Ashwagandhy (500mg).

[1] Kulkarni SK, Dhir A. Withania somnifera: an Indian ginseng. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2008 Jul 1;32(5):1093-105. doi: 10.1016/j.pnpbp.2007.09.011. Epub 2007 Sep 21. PMID: 17959291.

Kawa arabica

Kawa użyta w Mushroom Coffee to średnio palone ziarna brazylijskiej kawy o doskonałej jakości speciality. Jej profil charakteryzuje się mocną słodyczą, z kremowym body i czystym posmakiem, o wyczuwalnych nutach: kakao, czekolady, orzechów, karmelu, brązowego cukru i czerwonych owoców.

Coffea Arabica to obok Robusty jeden z dwóch najpopularniejszych gatunków kawy. Arabica cechuje się łagodniejszym aromatem, słodszymi nutami i mniejszą goryczką niż Robusta, dlatego jest wybierana znacznie częściej, pomimo trudniejszej uprawy i wyższych cen ziaren.

 Kawa to naturalne źródło kofeiny, dzięki czemu pomaga poprawić koncentrację i zwiększyć czujność. Zawartość kofeiny w Mushroom Coffee jest potwierdzona badaniami i wynosi 100 mg w każdej sugerowanej porcji.

83 Przedmioty
Brak opini

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Oceń Komentarze (0)

Na razie nie dodano żadnej recenzji.
Product added to compare.

Nasza strona wykorzystuje ciasteczka w celu zapewnienia jak najwyższej jakości obsługi. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.