Borówka czarna to gatunek z rodziny wrzosowatych – krzewinka występująca w Europie Północnej i Środkowej, Azji Północnej i Ameryce Północnej. Rośnie w lasach na terenie całej Polski. Owoce czarnej jagody dostępne są w naszym kraju od połowy czerwca do końca lipca i cieszą się dużą popularnością. Są fioletowo - niebieskie, mają woskowy nalot, ciemnoczerwony miąższ i ciemnofioletowy sok. Stanowią składnik wielu smacznych potraw (pierogów, ciast), przetworów (soków, dżemów), napojów (koktajli) oraz domowych deserów, jogurtów czy lodów. Oprócz walorów smakowych borówka ceniona jest również jako suplement diety.
Już w XVI wieku stosowano zarówno owoce, jak i liście czarnej borówki dla wsparcia zdrowia oczu, naczyń krwionośnych i układu trawiennego. Również dzisiaj w farmacji produkuje się preparaty z wyciągiem z owoców borówki.
Antocyjany wykazują silne działanie przeciwutleniające – neutralizują wolne rodniki tlenowe, których nadmiar przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń cywilizacyjnych. Poprawiają też mikrokrążenie, w tym oczne, dlatego są pomocne przy zaburzeniach widzenia.